Jag bakar bröd = tävlingssäsongen är nära!


April 3rd, 2010 avPrecis som vitsipporna är det bombsäkra vårtecknet talar brödbak om att det närmar sig tävlingsdags. Oftast infaller det någon gång dagarna 9-6 innan tävlingen och ett resultat av ackumulerad energi eller behov av ned stressning. Ofta i kombination med ett något volym reducerat träningsprogram. Alltså, under påskaftonens eftermiddag producerades det ett surdegs brödMartin Johanssons regi.

Det närmar sig alltså tävlingsdebut… Imorgon om en vecka står jag på startlinjen nere vid Operahuset i Sydney. Det verkar bli en fantastisk tävling och oberoende av hur kroppen kommer att reagera på kraven ute på banan ser jag framemot att få tävla i centrala Sydney. Men innan dess väntar lite finslipning av diverse detaljer, och, inte minst lite välbehövlig vila!

Här är receptet:

På kvällen
50 g (1/2 dl) rågsurdegsgrund
100 g (1 dl) vatten
60 g (1 dl) rågmjöl

Blanda ihop surdegsgrunden med mjöl och vatten i en rymlig bunke. Täck bunken och låt stå i rumstemperatur under natten.

På morgonen
300 g (3 dl) vatten
480 g (8 dl) rågsikt
12 g (2 tsk) salt

Tillsätt de nya ingredienserna i bunken med surdegen och rör ihop alltsammans.

Nu ska degen jäsa. För att få lite spänst i degen vänder jag ihop den några gånger under jäsningen. Det är mycket enkelt: Ta tag i degens kanter och vik dem mot mitten på degen. Doppa händerna i vatten innan så fastnar inte degen.

Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord (använd gärna rågmöl) och dra ut den till en fyrkant, ungefär 30 x 30 centimeter, och vik sedan ihop den till ett litet paket.

Strö lite rågmjöl i en jäskorg, eller en handduksklädd bunke, och lägg sedan ner degpaketet med skarven nedåt. Låt jäsa ungefär 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader när cirka 45 minuter återstår av jäsningen. Sätt en baksten eller en plåt på mittenhyllan och en oöm plåt på nedersta hyllan.

Lägg en bit bakplåtspapper på en skärbräda och vänd över brödet så att skarven hamnar uppåt. Och så skjuts in i ugnen! Hiva in några isbitar på den under plåten så blir det ånga som brödet tycker om. Titta till brödet efter 15 minuter. Börjar det se alltför mörkt ut, sänk temperaturen till 200 grader. Annars låter du temperaturen vara.

Efter ungefär 40 minuter är brödet klart. Om du sticker in en stektermometer i mitten på brödet bör den visa 98 grader innan du tar ut det.