Bra simning i Vansbro


July 12th, 2017 avGanska sÄ solo ungefÀr halvvÀgs igenom Vansbrosimningen

 

Det var en ny upplevelse för mig, att simma Vansbrosimningen. Sveriges största simtÀvling och en folkfest i kubik. 

Likt Tempo SM Àr det en bra utmaning att köra tÀvlingar i enbart en disciplin. Att fokusera 100% och ge den dagen Ät och dagarna innan Ät lite specifik en-sports-inriktning.

Efter en vecka uppe i RĂ€mma, Älvdalen, Ă„kte vi ner till Vansbro pĂ„ morgonen. Coach Arild hade kommit över frĂ„n Norge dagen före och vi hade hunnit med ett fint kvĂ€llspass uppe i RĂ€mma sjön innan middagen.

Tidigare Ă„r har det varit triatleter som vunnit och bĂ„de Åsa Annerstedt (fjolĂ„rsvinnare) och Annie ThorĂ©n (nykorad Sprint SM vinnare) var pĂ„ plats. Jag insĂ„g dock ganska snart att segern nog inte skulle gĂ„ till nĂ„gon svenska och knappast en triatlet detta Ă„r. I 25meters bassĂ€ngen nere vid mĂ„lgĂ„ngen vĂ€rmde jag upp med ett gĂ€ng italienskor som hade flugit in frĂ„n ett höghöjdslĂ€ger i Sierra Nevada och skulle vidare till VM i Budapest direkt efter Vansbro. Att det fanns en större summa prispengar som skulle delas ut hörde sĂ€kert till saken och Micke RosĂ©n berĂ€ttade att han fĂ„r i uppgift att hitta lite bra internationella simmare till startlinjen.

Generellt gick loppet vĂ€ldigt bra och mycket i simningen stĂ€mde. TyvĂ€rr missade jag lite i starten och la mig lĂ„ng till vĂ€nster (bort frĂ„n kanten). Jag sĂ„g att Åsa hade placerat sig dĂ€r och tĂ€nkte att hon vet vad hon gör. TyvĂ€rr (berĂ€ttade hon senare) att hon lagt sig dĂ€r för att formen var nĂ„got tveksam och hon ville slippa trĂ€ngseln. NĂ€r starten gick var det insidan som gick snabbast och jag fastnade pĂ„ yttern, svĂ€ngen blev vidare och tjejen pĂ„ högersidan vĂ€grade sortera in sig till höger utan tryckte ut mig lĂ€ngre ut hela tiden (kĂ€ndes det som). NĂ€r vi vĂ€l kommit ut ur svĂ€ngen och första hetsen frĂ„n starten hade slĂ€ppt började jag simma om tjejer. Jag tog mig förbi i princip hela fĂ€ltet utom just den dĂ€r lille gruppen pĂ„ 5 tjejer som gick loss direkt i starten. BakĂ„t var det relativt tomt förutom en orange mössa som lĂ„g pĂ„ lite lagom avstĂ„nd bakom. Det Ă€r en rĂ€tt skön kĂ€nsla nĂ€r man kan ta i ordentligt och kroppen svarar som man vill. Efter tvĂ„ kilometer svĂ€nger vi av mot höger och in pĂ„ “mĂ„lrakan”. I vilken annan sport som helst Ă€r 1km nĂ€stan spurtdags eller i alla fall dags att grĂ€va djupt och börja krĂ€ma ur det som finns. I simningen Ă€r 1km rĂ€tt lĂ„ngt och…

Den orangea mössan (som visade sig vara Hanna Eriksson) började komma allt nĂ€rmare och började bli lite orolig om jag skulle orka hĂ„lla fart. SĂ„ fort en simmare kommer “pĂ„ fötter” blir det mycket lĂ€ttare och likt cykling otroligt energisparande. Om hon skulle lĂ€gga sig pĂ„ fötter skulle hon kunna spara krafter och lĂ€tt spurta om nĂ€r det var dags.

SĂ„ jag gjorde vĂ€l dagens andra taktiska miss och saktade ner lite och lĂ€t henne komma ikapp – för att sjĂ€lv gĂ„ in i “rullen” pĂ„ hennes höft. Det blev lĂ€ttare, jĂ€klar vad mycket gratis man fĂ„r. Men nĂ€r hon började öka farten för att bli av med mig blev det jobbigt, riktigt jobbigt. Armarna liksom sakta tog slut och det som för mig kĂ€ndes som en desperat slutspurt rĂ€ckte inte (Calle beskrev det mer som tvĂ„ singlar som sakta makade sig mot mĂ„lportalen). Men totalt 7:a och 3:e bĂ€sta svenska i mĂ„l Ă€r helt okej och jag Ă€r vĂ€ldigt nöjd med min simning.

Som nog Àr sÄ stark den nÄgonsin varit, och lite till.

Halva VĂ€ttern (pĂ„ eget bevĂ„g – skulle ju spara benen till Tempo SM) och nu Vansbro simningen. Inte sĂ„ avlĂ€gset att ta sig igenom en klassiker nĂ„n gĂ„ng i framtiden alltsĂ„ 🙂

Eller sÄ fÄr jag knÄpa ihop min egna klassiker, kanske Tempo SM, Vansbrosimningen, Stockholm Triathlon och Tjejmilen..?

 

Placering Namn Klubb/Ort Startnr Tid
1 De Memme, Martina LIVORNO 151 32:13.4
2 Franco, Alice ROM 152 32:20.5
3 Bosslet, Sarah St Ingbert 160 32:20.6
4 Gan, Heidi WA 132 32:32.0
5 Olsson, Ellen LAZ/SkÄre swim club 136 33:33.4
6 Eriksson, Hanna Jönköpings SimsÀllskap 154 35:07.0
7 Nordén, Lisa Sundbyberg 156 35:11.1
8 Lindkvist, Josefin VÀsby SimsÀllskap 138 35:40.2
9 Bulicic, Antonia TROGIR 141 36:00.0
10 Annerstedt, Åsa Falu SS 148 36:07.0

 

Calle övervakar ett simpass uppe i RÀmma-sjön

Dalarna Àr vackert öven pÄ sommaren

 

ï»ż ï»ż