Cross cykling i Eldoret


November 27th, 2010 avKenya Àr ju kÀnt för sina löpare. Eldoret och Iten uppe i Rift valley Àr födelseorterna för mÄnga av vÀrldens medel och lÄngdistans löpare.

DĂ€remot tror jag inte cycle cross cyklar Ă€r ett lika vĂ€lbekannt fenomen som sub 30 löpare uppe i Eldoret…

HÀromdagen var jag ute pÄ ett tre timmas pass, uppför mest hela vÀgen. Garmin stannade pÄ 2620möh innan det var dags att vÀnda och ta sig tillbaka ner mot trÀningscentrat dÀr vi bor.

En cola i en liten kiosk halvvÀgs ner och livet kÀndes riktigt bra.

Kostade hela 60 shillings (för tvÄ cola plus varsin bull liknande sak).  Det hade man knappt fÄtt ett tuggummi för dÀr hemma.

Cyklingen Àr varierad mellan grusvÀg och hyffsad asfalt. De större vÀgarna Àr inte sÄ hÄrt trafikerade, men desto mer respekt in-givande. Om man sitter pÄ cykel. Inte riktigt samma kÀnsla av sÀkerhet kanske som hemma. Förutom mattatus (minibussar som agerar kollektiv trafik) finns det allt frÄn Äsnevagnar till tungnt lastade cyklar ute pÄ vÀgarna.

PÄ hemvÀgen tÀnkte vi vara lite smarta och ta en genvÀg. Problemet insÄg vi ganska snart var den lilla floden som separerade det stora fÀltet frÄn vÀgen pÄ andra sidan. Efter lite cyklande medströms hittade vi ett vad-stÀlle i fullt bruk. KlÀdtvÀttning, vattenhÀmtning  och barn som lekte i floden. Och tvÄ cross cyklar. KÀnde mig som en alien. Men alla hade ganska roligt nÀr vi slÀngde av oss skor och strumpor och började vada över med cyklarna pÄ axeln. Och vi fick full support nÀr det gÀllde val av linje och vilka stenar man skulle trampa pÄ.

Efter tre timmar i sadeln mellan 2100 och 2600möh var det skönt att fÄ komma in till ett dukat bord. Te och toast till eftermiddags fikat.

En dusch för att bli av med allt rött damm.

ï»ż ï»ż