Challenge Vansbro Invitational


June 2nd, 2020 avHenrik Karlsson Photography

Med nuvarande Corona restriktioner och begrÀnsningar pÄ folksamlingar med mer Àn 50pers Àr det inte lÀtt att vara elitidrottare inom en uthÄllighetsidrott.

(den trÄkiga biten:)

Ekonomin bakom vĂ„ra tĂ€vlingar bygger pĂ„ ett stort antal deltagare som betalar en anmĂ€lningsavgift. Vi har ingen publik som betalar intrĂ€de eller tv-tid man kan sĂ€lja in annonsplatser pĂ„ arenan för.  Den lilla procenten som utgör eliten Ă€r enbart kostsam för arrangören, vi vill ha gratis start och möjlighet att vinna prispengar. Vad vi har sett en del av under Ă„ret Ă€r “hemmatĂ€vlingar” dĂ€r man dels aktiverar sig sjĂ€lv – och dels stöttar eventet som inte lĂ€ngre kan hĂ„llas. Det RF-stöd som finns gĂ„r till klubbar som kan redovisa förlust pĂ„ nĂ„got sĂ€tt – de flesta klubbar inom uthĂ„llighetsidrott har inga stora förluster utan bara utebliven aktivitet. Vi har inga dyra hall-hyror, avlönade spelare, förlorade biljettintĂ€kter eller hel och deltidsanstĂ€llningar man mĂ„ste betala. SĂ„ vitt jag vet har inget av det stödet pĂ„ nĂ„got sĂ€tt varit behjĂ€lpligt till nĂ„gon idrottsutövare inom min idrottsvĂ€rld (lĂ€s cykel, triathlon etc…). RĂ„kar man inte ha ett eget företag och möjlighet att permittera sig sjĂ€lv stĂ„r man helt utan stöd eller support. 

(den roliga biten:)

DĂ€rför var det fantastiskt roligt att Tomas Viker tog initiativet att försöka genomföra en tĂ€vling för den svenska triathloneliten. Helgen som gick skulle egentligen varit SM pĂ„ Medeldistans i Vansbro, ett stort arrangemang som blivit framflyttat pga nuvarande restriktioner. 

Men om man tar bort den stora massan och bara bjuder in 25 atleter klarar man sig fint under 50 personer, jaktstart och klassindelningar gjorde ocksĂ„ sitt till att kunna separera atleter ute pĂ„ banan. 

 

Photo: Henrik Karlsson Photography

Även om tĂ€vlingen gick under begreppet “trĂ€ningstĂ€vling” och inte hade nĂ„gra premie priser finns det Ă€ndĂ„ ett stort vĂ€rde för oss atleter att fĂ„ visa upp oss, vĂ„ra sponsorer och skapa en buzz kring att det hĂ€nder nĂ„got inom sporten. 

Jag fick möjlighet att tillsammans med tĂ€vlingsledare Clas Björling hjĂ€lpa till att utforma tĂ€vlingsformatet och vi kom fram till en lite spĂ€nnande variant av en tvĂ„-dagars tĂ€vling med prolog och jaktstart. En blandning av skidĂ„kning, Super League och  VM-serie. 

Dag 1 bestod av en Supersprint (300m simning, 7km cykel, 2km löpning) med individuell start (1mins mellanrum). Dag 2 av en Enduro (2x 350m/10km/2,5km) med jaktstart baserat pĂ„ prologens resultat. 

Det Ă€r ett extremt kul sĂ€tt att tĂ€vla pĂ„ och trots att det Ă€r ett ganska smĂ€rtsamt format Ă€r det actionfyllt och underhĂ„llande. 

Photo: Henrik Karlsson Photography

Hatten av för Tomas och Clas som utan nĂ„gon finansiell vinning gav oss möjlighet att fĂ„ tĂ€vla och visa upp oss. 

Henrik Karlsson Photography

ï»ż ï»ż