EM Tempo på ingång


July 26th, 2017 avBild: Niklas Wallner

Tempoloppet på Cykel EM i Herning- kanske ett av årets kanske mest spännande lopp?!

I alla fall för mig, och för alla er som funderar på hur bra triathleter står sig bland renodlade cyklister.

Det är första mästerskapet för mig som inte är “triathlon”. Det är ju det som är min sport och där jag är landslagsaktiv.

Under våren har jag under Arilds ledning börjat undersöka min cykling lite mer. Den har traditionellt sett varit stark, både på VM-Serien och de “non-draft” tävlingar jag kört. Tidigare filosofi har varit att den är tillräckligt bra för nivån som krävs, att jag haft mer att vinna utveckla min sim och löpkapacitet och att cykeln sällan kommer att vara avgörande för VM-Seriens format. Sista åren har man däremot sett en förändring av sättet att tävla på, inte minst 2016 världsmästare Flora Duffy har visat att cykeln kan vara avgörande. I ett flertal tävlingar har hon genom sin teknik och cykelkapacitet desarmerat klungan och kört solo för att hålla och ta hem segern. Imponerande. Och fantastiskt kul att cyklingen inte bara blir en “transportsträcka”.

Med detta i åtanke, och med en önskan om att dubblera med lite halv ironman distans tävlingar, fick därför cykeln en större roll under försäsongsträningen. Norrmännen giller ju “terskel-träning” och enorma mängder av just tröskelträning. Det var inte ovanligt att hitta pass på 8x10min tröskel med 2min vila. Ett ganska så monstruöst pass – men ack så bra för cykelbenen.

Som en liten morot och test bestämde vi oss för att köra tempo SM och se hur jag skulle stå mig mot svenska cykeleliten.

Bra visade sig.

Med reducerad sim och löpmängd dagarna innan fick jag en enormt mycket större kapacitet (än det jag haft under de tunga träningsperioderna) och kunde hålla ett tryck på pedalerna (mätt i Watt) som jag aldrig vågat drömma om ute på träningspassen på Ekerö. Det var häftigt att se utvecklingen som skett under vintern/våren och kul att som 33 åring och med en himla massa år i sporten kunna förbättra sig rejält.

Det visade sig också att grafen från SM-loppet (jag laddar ju ner all data efteråt för tränaren att analysera) var ganska imponerande. Även ur ett cykel-perspektiv. Nyfikenheten på hur jag skulle stå mig jämfört med en proffscyklist väcktes.

Det är fantastiskt roligt att Förbundskaptenen på cykel, Lucas Persson, gett mig möjligheten att köra ett större mästerskap. Kanske kommer jag att åka på storstryk, kanske inte.

Oavsett har jag haft en fantastisk tid bakom mig med väldigt mycket cykelfokus och fortsatt stora framsteg i min cykling.

Nu återstår ett par tuffare pass i övre spektrat på bekvämlighetsskalan – blandat med maxad  återhämtning och absorption av all denna cykling.

 

EM i Danska Herning börjar den 2:a augusti och avslutas med herrarnas Linje lopp den 6.e augusti.

Hemsidan hittar du här