Säsongen 2019 summerad


October 10th, 2018 avFor mig var det här en väldigt viktigt säsong. Lite ev en dealbreaker faktiskt, på ett sätt jag aldrig tidigare upplevt.

Att en idrottskarriär är som en bergochdalbana vet nog alla, det finns toppar och dalar. Sämre perioder och stunder av fantastiska prestationer. Men vad gör man när det känns som att tåget kört in ett garage någonstans längst ner på banan? Det finns bensin i tanken och tåget är inte för gammalt – men ändå går det inte att få i gång det liksom.

Efter att jag blivit av med en hel säsong 2017 och kämpat i nästan två år med min hälsena var det viktigt att 2018 skulle fungera. En triathlet som bara simmar och cyklar är en ganska usel triathlet, och definitivt inget det går att få ekonomi på i en verksamhet. Det gällde att operationen skulle ha lyckats och jag skulle kunna tävla igen.

Operationen visade sig ha gått väldigt bra och senan hållbar igen – och vilken säsong det blev!

4 stycken SM medaljer;

SM-guld på Individuella Tempot på Cykel SM.

SM-guld i Sprint på Triathlon SM.

SM-guld i Lag på Triathlon SM

SM-silver på Individuella Linjeloppet på Cykel SM.

Därtill blev jag årets mästerskap cyklist (cykel) efter resultatet av tempo och linjeloppet tillsammans.

Prispallen på Tempo-SM. Fahlin kom sen att vinna Linjeloppet efter att vi kört i en 10mil lång utbrytning. Jag kan inte spurta så hon tog mig på slutet. Emilia körde sen in sig på en fin 4:e plats på VM i Innsbruck i September.

Mot SM-guld på Sprint SM i Borås. Bild: Joachim Willén

Vinst i IM Jönköping 70.3

Vad som först var tänkt att bli årets “comeback” tävling. Den utan press och “jag har inte hunnit komma form ännu men jag är glad att vara tillbaka på tävlingsbanan” . Jag insåg några veckor innan Jönköping att jag skulle ha möjlighet att vara i hyfsad form, och kanske vara med och fightas i täten. Att få knyta ihop påsen och ta hem segern på hemmaplan var årets bästa överraskning.

2:a på Europacupen i Malmö

Ännu en hemmatävling som gick vägen. När tjejerna inte ville hålla tempot uppe på cykeln provade jag att attackera och kom loss. Jag fick en lucka på ca 40s och gick ut som jagad på löpningen. Attacken kostade lite och jag blev sedan omsprungen av Miriam Casillas som också vann tävlingen. Trots det, en bra tävling och kul att se att jag har tillräckligt mycket fart kvar för att mäta mig med 90-talisterna 😉

 

3:a på IM Vichy 70.3 och 4:a på IM Santa Cruz 70.3

Två stycken solida resultat som inte kom helt utan problem på tävlingsbanan. Men jag var alltid med uppe i tät, först upp ur vattnet och först av cykeln på bägge tävlingarna.

Två fantastiska erfarenheter i skarpt läge där jag lärde mig massor.

Löpningen är inte tillräckligt stark ännu. Kroppen behöver en större bas. det är saker som jag vet redan. Men i Santa Cruz lyckades jag för första gången hålla både vårt utstakade Watt -mål på cykeln och följa planen med energiintag under hela loppet. Man får räkna de små vinsterna också.

Pallen i Vichy med Helle Fredriksen som vinnare. Bild: That Cameraman / Darren Wheeler

Ute på Highway 1 i Santa Cruz 70.3. Jag blev 4:a efter att ha fått kramp i vaderna med 5km kvar på löpningen.

Säsongen blev kanske lite i längsta laget och jag blev också lite ivrig mot slutet. Tyvärr tvingades jag gå av Beijing International Triathlon på löpsträckan då kroppen började protestera lite. Jag valde därför också att ställa in min start på Swimrun tävlingen 1000 Lakes i Tyskland en vecka senare. Jag lovade ju mig själv att var klok och lyssna på kroppen och om vilan kommer en vecka tidigare än tänkt känns det inte hela världen.

Nu är jag däremot väldigt sugen på att dra igång med grundträningen igen och bygga den där löpbasen jag aldrig riktigt hann med i våras. Kvalplatsen till 70.3 VM i Nice 2019 blev ju klar i Jönköping redan så målet för nästa år är spikat!

Bild: that Cameraman / Darren Wheeler

ETT STORT TACK till alla våra sponsorer och partners – utan er hade inte detta varit möjligt.