OS-bane test i Rio


July 29th, 2015 avTest av OS banan i Rio de Janeiro

Till helgen Àr det dags. 

Vi fÄr en möjlighet att se hur OS banan kommer att se ut nÀsta Är. 

Rio de Janeiro bjuder in och det Àr mÄnga som Àr pÄ plats för att dansa.

NÀr lÀnder som USA och Storbritannien bestÀmmer sig för att göra sin första faktiska uttagning innebÀr det skarp lÀge och mÄnga nerver. Jag har i sommar följt bÄde Jodie (GBR) och Lindsey (USA) som förberett sig för att prestera just nu pÄ söndag. BÀgge har det tufft och mÄste dels placera sig högt i fÀltet (topp 3 och topp 8 för GBR resp USA) och dels slÄ huvuddelen av sina landsmaninnor.

Jag har ett litet annat lÀge och har med mina sista tvÄ Ärs skadehistorik valt att gÄ en annan vÀg. 

Nummer ett för mig just nu Àr att samla poÀng.

Jag mÄste ge Sverige en nationsplats och det genom att se till en bra position pÄ OS rankingen.

Rio ger inga poĂ€ng till den – dĂ€remot vĂ€rdskuppen i Tiszaujvaros nĂ€sta helg. 

Nummer tvĂ„ Ă€r att bygga upp kroppen underifrĂ„n löpmĂ€ssigt för att ha möjlighet att pressa kroppen tillbaka till tider ner pĂ„ 33min (10km) igen. Eftersom jag mĂ„ste tĂ€vla för att samla poĂ€ng – hinner jag inte riktigt att lĂ€gga den grundbas jag optimalt skulle vilja lĂ€gga. IstĂ€llet försöker vi hitta en kompromiss dĂ€r vi “skyndar lĂ„ngsamt” och tĂ€vlar samtidigt som vi bygger bas.

TyvĂ€rr fick jag ett bakslag i Geneve dĂ€r jag trots kramp sista kilometern sprang klart loppet (bra poĂ€ng vid mĂ„lgĂ„ng…). Till följd fick jag en arg vad att ta hand om istĂ€llet. I den bĂ€sta av vĂ€rldar hade jag fĂ„tt till ytterligare tvĂ„ veckors trĂ€ning mellan Geneve och Rio. Nu blev det inte sĂ„ utan löpningen fick ta ett steg bakĂ„t och det blev mer tid pĂ„ behandlingsbĂ€nken istĂ€llet.

Rio ligger alltsĂ„ lite riskabelt nĂ€ra en VAD som Ă€r pĂ„ vĂ€g tillbaka i god vigör – och en TÄVLING dĂ€r den mĂ„ste prestera bra (nĂ€sta helg). 

Oavsett om jag fick en start eller inte hĂ€r i Rio skulle jag Ă„kt hit för att ta in omrĂ„det och banan. Nu blev det med nummerlapp denna helg – men fokus ligger alltsĂ„ att se och lĂ€ra och inte prestera.

För att fÄ lite perspektiv gick jag in och lÀste om vad jag hade för tankar kring OS testet i London 2011. Det var nyttigt.

Med en inflammation i stortĂ„-senan hade jag haft löpförbud 6 veckor in mot tĂ€vlingen. Jag tappade 2 minuter pĂ„ löpningen och blev 30:e. Helen Jenkins vann före Gwen Jorgensen och Anja Dittmer – Spirig blev 8:a och Densham DNF’ade.

(fotnot…. Senare det Ă„ret vann jag Hy-Vee triathlon och blev 4:a i VM-Series finalen i Peking…)

SÄ man kanske inte ska fÀsta alltför stor tyngd till vad resultaten blir pÄ ett olympisk test event?

Jag hĂ„ller siktet pĂ„ mĂ„let vilket alltsĂ„ Ă€r Rio 2016 – och vĂ€gen dit för mig.

Först poĂ€ng till nationsplatsen – sen tvĂ„ topp 8:a placeringar.

Foto: Jessica Gow /Scanpix

Foto: Jessica Gow /Scanpix – En halvnöjd Lisa efter loppet 2011

Dagarna före VM-Series tĂ€vlingen i London 2011 fick vi ocksĂ„ en chans att testa banan. Lite annan bakgrund dĂ„ Ă€n en solig Copacabana…

Foto: Jessica Gow / Scanpix

Foto: Jessica Gow / Scanpix

 

 

ï»ż ï»ż