Intervju med Catarina Axelsson


February 20th, 2010 avDet har varit ett par ganska intensiva veckor som har passerat. TrÀning, trÀning och mera trÀning utan vare sig avbrott eller spÀnnande inslag. Gudomligt underbart och just vad som behövdes för den Nordénska kroppen. Vi har, som nÀmnts tidigare, haft Catarina Axelsson med oss pÄ en del pass. Oftast cyklande med en stor ryggsÀck fullpackad med kameror och diverse linser. Alltid lika glad, och alltid lika kaffesugen.

Eftersom hon Àr en ganska ovanlig och spÀnnande person tyckte jag att det skulle vara roligt att för en stund byta pÄ rollen och stÀlla nÄgra frÄgor till fröken Axelsson för hemsidan.

Catarina Axelsson

Du delar din tid med att stĂ„ bakom disken i Canberras hetaste cykelaffĂ€r [Velo Republic] – och bakom kameran som frilansjournalist. Du Ă€r dessutom Svensk! Hur hĂ€nger det dĂ€r ihop egentligen?

CykelaffÀren kvalar nÀstan in mer som hobby an jobb. Men visst, ibland fÄr jag faktiskt betalt for att vara dar! Det dock bara om nÄgon enstaka lördag eller eftermiddag nÀr Wil (butiksinnehavare och cykelguru) antingen vill ut och cykla eller befinner sig pÄ annan ort.

Att jag hamnade i Canberra överhuvudtaget beror pÄ att jag flyttade hit med min franske pojkvÀn, dÄ han blev erbjuden jobb hÀr. Att jobba som frilansjournalist OCH fotograf ar toppen. NÀr jag dessutom fÄr tillfÀlle att plÄta och skriva om nÄt sÄ intressant som
triathlon och triatleter ar det nÀst intill oslagbart.

Jag vet att du har kört en IM, och har ambition att ta upp utmaningen fler gÄnger. Vad Àr det som faschinerar dig med sporten?

Det blir nog fler. Nar man vĂ€l har gjort en sĂ„ kommer ju sjĂ€lvklart frĂ„gan “kan jag göra det snabbare?”.

Det som jag fann mest krÀvande var dock trÀningsvolymen. Om man inte vill lida allt for mycket pÄ tÀvlingsdagen krÀvs det ganska mÄnga timmar under i alla fall nÄgra mÄnader. Tid att lÀra kroppen att fortsatta nar det normalt skulle ha varit dax for bÄde frukost och lunchpaus.

Men det ar nog snart dax for en halv!

Att triathlon bestar av tre olika discipliner gor det mer intressant. Kryddar utmaningen lite extra. För ett ar sedan visste jag att jag kunde springa ett marathon, jag var dock fortfarande obekvĂ€m (och tĂ€mligen okoordinerad!) pa cykeln och jag var duktigt nervös infor min första simtur i öppet vatten. 750 meter …

Jag har lĂ€nge varit imponarad av triatleter.  Just för att de Ă€r  “riktiga” atleter. Att “bara” vara bra pa löpning, att cykla elle simma rĂ€cker inte, du mĂ„ste fixa alla tre. SĂ„ nog ar jag stolt over min prestation, Ă€ven om jag nog alltid kommer att fĂ„ betala for att tĂ€vla!

Triathlon Àr fortfarande en ganska liten sport hemma i Sverige. Vad tror du krÀvs för att den skall bli populÀrare och fÄ större utrymme?

Att du plockar hem ett guld i OS! Ingen press. Sa lÀnge lovar jag att göra mitt bÀsta med att sprida budskapet via ord och bild.

Som fotograf och journalist – vilket Ă€r ditt drömjobb/drömmotiv?

Just nu Ă€r jag ganska insnöad pa att plĂ„ta cyklar. Formerna, fĂ€rgerna, rörelsen … Vackert och fascinerande!

MĂ€nniskor ar ett annat favoritmotiv … lite av samma anledning.

Vare sig jag jobbar med ord eller bild strÀvar jag efter att förmedla en historia, att inspirera till vidare tankar eller kÀnslor.

Vad drömjobbet/motivet ar? … hm … svĂ„rt att saga. NĂ„got som antingen ar viktigt, annorlunda, uppseendevackande, vackert, storslaget … eller intressant av nan annan anledning!

Vad gör du om fem Är?

Jag ser fortfarande flest soluppgÄngar iklÀdd lycra. Jag har en rymligare fotovÀska, skriver pÄ franska (ocksÄ) och har ett hem utan heltÀckningsmatta.

Och som avslutning… nĂ„gra snabba antingen eller…

bakom kameran ><framför kameran
aussie skinny latte ><hederligt svenskt bryggkaffe (fast hellre en fransk espresso)
triathlon >< cykel
sommar OS >< vinter OS
Canberra><  Stockholm (fast just nu bor jag hellre har)

ï»ż ï»ż