Iten, Kenya


December 4th, 2009 avIten Kenya

Det bÀsta sÀttet för att beskriva Iten pÄ Àr nog som ett löparnas Mecka.

Iten Ă€r en liten ort med ett postkontor och nĂ„gra restauranger. Den ligger ute i den Kenyanska Rift Valley pĂ„ en höjd av 2400m över havet. Det Ă€r ocksĂ„ bostadsort till mĂ„nga av vĂ€rldens absolut bĂ€sta lĂ„ng och medeldistans löpare. Genom byn gĂ„r en asfalts vĂ€g som pĂ„ andra sidan plötsligt försvinner brant ner i dalen, tydligen en fantastisk cykelvĂ€g att ta sig uppför
 Resten av vĂ€garna Ă€r av grus och har den kenyanskt karakteristiska röda lerfĂ€rgen. Det Ă€r inga fint jĂ€mnplogade vĂ€gar utan stenigt och hĂ„ligt och hade fĂ„tt vilken svensk vĂ€gförening som helst att darra av skrĂ€ck.

Men, detta har vi nu lÀrt oss skall vara en av hemligheterna till löpning i vÀrldsklass. Asfalt och jÀmna stigar Àr inget som gynnar kontakt tiden mellan foten och underlaget och frÀmjar dÀrför inte heller reaktionsförmÄgan mellan hjÀrnans balanscentra och kroppens reaktionstid. Det gÄr konstant upp och nerför, i sidleds, över vattenpölar, runt kossor och genom vattenpölar. Traktens 400m bana Àr ocksÄ den av tilltrampad lera och ser den lokala fÄrskocken ta nÄgra varv kring lunchtid varje dag. Vid ena kortsidan har man utsikt över branten och den underliggande dalen och pÄ en solig eftermiddag kan man ocksÄ fÄ se pÄ de svart vita aporna som hÄller till pÄ de uppvÀrmda klipp blocken. PÄ var lÄngsida stÄr en nergÄngen lÀktare av trÀ struktion men det var nog nÄgra Är sedan dessa sÄg sina prakt Är.

Livet pÄ Lornahs camp följer sina satta rutiner. Frukost Ätta, lunch halv ett, te klockan fyra och middag vid halv Ätta. NÀr mat klockan ringer kryper vi ut frÄn vÄra enkelrum och samlas i huset dÀr matsalen ligger nÄgra 100 meters promenad bort. Maten Àr varierad och till och med frukosten har varit annorlunda varje morgon hittills. Pannkakor, toast, french toast och idag nybakt bröd. Innan det sitts ner för att fylla pÄ förrÄden har det sprungits pÄ morgonen. 06:05 Àr det samling, om det Àr nÄgon som misstÀnks ha försovit sig bankas det pÄ dörren dÄ ingen, enligt kenyansk tradition, skall lÀmnas bakom.

Benen blir tröttare och tröttare för var dag mycket tack till Darrens ganska stora program. Vi började lugnt och försiktigt i Eldoret men verkar nu har graduerat till ett intensivare program med mer volym. Att dagarna Ă€r ganska lĂ„nga och aktiviteterna fĂ„ gör dĂ€rför inte sĂ„ mycket. Timmarna försvinner ruggigt fort liggandes pĂ„ sĂ€ngen med en bok. Har gĂ„tt frĂ„n Elisabeth Gorges ”innan döden kom” till Sam Bournes ”The righteous men” till nu Kim Edwards ”the memory keepers daughter”. Har ocksĂ„ hunnit med merparten av Lonley Planet’s guide till Kenya. LĂ€gret erbjuder ocksĂ„ ett rikt utbud av böcker, men tyvĂ€rr mĂ„ste man nog vara flytande i HollĂ€ndska för att ut nĂ„got av dessa.

Jag har nu endast fyra hela dagar kvar i Kenya och tÀnker göra det mesta av dem. MÄlet Àr att vara sÄ trött som möjligt nÀr jag kliver pÄ planet riktning hemmÄt.

ï»ż ï»ż